Smaller Default Larger

שתל דנטלי וסוגי השתלים השונים

Thumb5שתל דנטלי הינו תחליף מלאכותי לשורש שן המהווה בסיס לחיבור ועיגון אלמנט שיקומי כגון תותבת או כתר. שתלים דנטליים לרוב עשויים סגסוגת (תרכובת מתכות) טיטניום וצורתם דמויית בורג. מדובר בדרך הטובה ביותר הקיימת כיום להשלמה של שיניים שאבדו. השתל הבורגי מוחדר אל העצם האלואולרית Alveolar bone ע"י קידוח של חריר והברגתו של השתל פנימה כך שבסיום ההברגה השתל כולו מוקף ונמצא בעצם. החיבור של הטיטניום אל העצם יוצר קשר מבני ופונקציונלי בין העצם החיה לבין השתל. במקרים של חוסר עצם יתכן ונאלץ לבצע השתלת עצם BONE AUGMENTATION.

אל השתל אנו מחברים מבנה - POST. מדובר ביחידה שלרוב דמויית צינור מתכת חלול, היא קיימת בזויות שונות והיא החלק המקשר בין השתל שנמצא בתוך עצם הלסת לבין החלק השיקומי שנמצא בחלל הפה.  המבנה מוברג לשתל ע"י בורג קטן. בעיה מוכרת היא כשמתרפאים מרגישים שלפתע כתר על שתל מתנדנד וזה  הרבה פעמים קורה עקב שחרור הבורג שמוברג לשתל משתחרר. הטיפול בד"כ דורש הידוק של הבורג (לא תמיד משימה קלה, במיוחד כאשר הכתר מודבק בדבק קבוע).

השתל הדנטלי המודרני הינו מבוסס על תגליתו של פרופסור שבדי העונה לשם ברנמרק, שמצא שטיטניום יכול לעבור תהליך המכונה אוסטאואינטגרציה (חיבור לעצם), כאשר תאי הגוף המייצרים עצם – האוסטאובלסטים, נצמדים אל המשטח המחוספס של הטיטניום (שעבר עיבודים שונים) ומביאים ליצירת עצם חדשה ו”קליטה” של השתל באתר ההשתלה.

מבולבלים? ננסה להבהיר בעזרת אנלוגיה פשוטה. אם נשווה את התקנת השתלים לתליה של מדף על קיר למשל, השתל הוא מקביל לדיבל. אנו קודחים חור בקיר ומכניסים דיבל פנימה בלחץ, כדי שיעוגן היטב לתוך הקיר, כך גם אנו קודחים חור בעצם ומכניסים פנימה שתל בלחץ כדי שיעוגן ע”י העצם.

בתליית המדף, אנו מכניסים לתוך הדיבל בורג. באנלוגיה שלנו, לשתל אנו מחברים מבנה. בתליית המדף, אנו יכולים להלביש את המדף על הברגים וכך הוא יוחזק וניתן יהיה להשתמש בו. כך גם בשתלים דנטלים, אנו נבצע הכנה של המבנה ובהתאם כתר שמותאם למבנה. את הכתר נרכיב על המבנה וכך נקבל מערכת של שתל מבנה וכתר המדמה שן ומאפשרת לעיסה, דיבור תקין ואסתטיקה.

 

אחד היתרונות החשובים של שתלים דנטלים הוא מניעת ספיגת עצם סביבם.

עצם דורשת גירוי שנוצר ע”י הפעלת כוחות שנגרמים עקב פעילות השיניים, אחרת היא עוברת ספיגה וניוון.כאשר שתלים מותקנים בלסת באיזור שבו אבדו השיניים הטבעיות, הם גורמים לחידוש הכוחות שדרושים לעצם למניעת תהליך הספיגה, ע”י חיבור לחלק שיקומי. הכוחות שיופעלו על החלק השיקומי תוך כדי תפקוד כגון לעיסה, יועברו ע”י השתלים לעצם וימנעו או יפחיתו את ספיגתה (ויש דיווחים

שאומרים שאף יעודדו בנייה של עצם). חוסר שיניים יכול לגרום לתופעות משמעותיות בבריאות הפה ובמראה האסתטי. כאשר אנו מאבדים שן אחת או יותר, השיניים הנותרות עלולות לעבור תהליך של נדידה ממקומן הטבעי, מצב זה עלול להוביל לשינוי סגר, אובדן שיניים נוספות ומחלות חניכיים.

 

סוגי שתלים דנטליים נוספים:

שתלי בלייד BLADE IMPLANTS

שתלים העשויים בצורת להב. מתאימים לאנשים בעלי עצם צרה. השתלים הראשונים שקיימים עוד משנות ה 50. כיום כמעט ולא מבצעים שתלים אלו עקב בעיות עם הוצאה שלהם שעלולה לגרום לנזק ואיבוד עצם נרחב.

שתלי דיסק DISK IMPLANTS

שילוב של שתל בלייד עם שתל בורגי, הומצא ע"י ד"ר ג'ררד סקורטצ'י, רופא שיניים צרפתי, מאפשר פתרונות באיזורים של חוסר עצם ניכר. יש כיום 2 חברות מוכרות בלבד שמייצרות שתלים כאלו והם בשימוש מועט ומתאימים לביצוע בשילוב עם שתלים בורגיים.

שתלים עשויים מזירקוניה ZIRCONIUM IMPLANTS

שתלים בורגיים העשויים מחומר חזק דמוי חרסינה בהירה ונמצא שניתן להשתמש בו במקום טיטניום. אלו שתלים חדשים הניסיון בהם מועט והם עדיין לא צברו פופולריות בקרב הרופאים המשתילים.

שתלים להרמת סינוס SINUS LIFTING IMPLANTS

שתלים חדשים שפותחום ממש בשנים האחרונות. שתלים אלו בורגיים ומגיעים  חלולים עם מערכת צינורות המאפשרים ביצוע הרמת סינוס באופן אנדוסקופי דרכם מבלי צורך לבצע פתיחה נרחבת של הסינוס. החיסרון העיקרי הוא שהם דורשים מינימום עובי של עצם על מנת להשתמש ולכן לא מתאימים לכל מקרה.

 

חדשות מעולם השתלים

שם:
דוא"ל:
כמה אצבעות לאדם (ידיים)?
ברישום לשירות זה הינך מאשר לקבל עדכונים בנושאי רפואה ודיוורים מהאתר

כניסת חברים