Smaller Default Larger

מומחיות ברפואת שיניים והקשר שלהם להשתלות שיניים

Thumbs12מכירים את הפרסומות “השתלת שיניים ע”י מומחה” או "מומחים בהשתלות שיניים". האומנם? מי הם המומחים להשתלות? התשובה לשאלה היא פשוטה, לא קיים דבר כזה מומחה להשתלות שיניים! במדינת ישראל לא קיימת מומחיות בהשתלות שיניים. יתרה מכך,  מי שטוען שהוא מומחה בהשתלות שיניים פשוט מטעה את הציבור, עובר על החוק וצפוי לסנקציות ע"י משרד הבריאות.

 מי הוא מומחה ברפואת שיניים?

מומחה ברפואת שיניים הוא רופא שיניים שלאחר סיום לימודי רפואת השיניים, עבר הכשרה בת מספר שנים נוספות (בהתאם להתמחות) באחד מהמוסדות המוכרים בישראל או בעולם, נבחן ע"י משרד הבריאות וקיבל תעודת מומחה ומספר רישיון מומחה.

תחומי ההתמחות הקיימים ברפואת שיניים:

שיקום הפה - (יש גם תת התמחות - שיקום פנים ולסתות) כתרים גשרים תותבות והתמודדות עם מצבים מורכבים

כירורגיה - ניתוחי פה ולסתות, גידולים, טראומות.

פריודונטיה - ניתוחי חניכיים, טיפול במחלות חניכיים.

פדודונטיה - ילדים

אנדודונטיה - טיפולי שורש

אורטודונטיה -  יישור שיניים ולסתות

רפואת הפה - איבחון וטיפול במחלות שונות הקשורות בפה

רפואת שיניים ציבורית - ניהול ועבודה במרפאות ציבוריות

רפואת שיניים גריאטרית - טיפול באוכלוסיה מבוגרת

כיצד נזהה מומחה? כל מומחה כזה נבחן וקיבל תעודת מומחה ממשרד הבריאות שצריכה להיות תלויה במרפאת השיניים שלו. לכל מומחה צריך להיות מספר רשיון מומחה (מ.ר.מ.) השונה ממספר הרשיון לעיסוק ברפואת שיניים שלו. ניתן לבדוק האם רופא שיניים הוא מומחה באתר אגף בריאות השן במשרד הבריאות.

לגבי השתלות שיניים, התקנת שתלים נלמדת כחלק מתוכנית ההתמחות בפריודונטיה (מחלות חניכיים) וכירורגית פה ולסתות. בשנים האחרונות מלמדים גם (באופן מצומצם) השתלות שיניים במסגרת התמחות בשיקום הפה.

רופאי השיניים נוטים להתייחס לפריודונטיה וכירורגית פה ולסתות כ 2 סוגי המומחיות הקרובים יותר לתחום התקנת השתלים. רופא השיניים המתמחה מקבל הכשרה מסודרת ונבחן על הידע אך גם במסגרות אלו, הוא יוצא עם ניסיון מועט יחסית (לרוב כמה עשרות שתלים ולפעמים פחות) בביצוע שתלים מכיוון ששתלים מהווים חלק קטן מתחום העיסוק המלא ועת הפרקטיקה הוא לרוב מקבל לאחר ההתמחות.

תופעה נוספת היא רופאי שיניים הכותבים כי הם מתמחים בסוג מסויים של טיפול. מה היא משמעות המילה “מתמחה”?

מתמחה הוא רופא שיניים שנמצא במהלך לימודי התמחות ורשום ב”פנקס המתמחים” במשרד הבריאות. ישנם רופאי שיניים שעוסקים בתחום ספציפי ברפואת שיניים ונוהגים לקרוא לעצמם מתמחים או אף מומחים, למרות שלא כך הדבר.

 

מה היתרון בטיפול אצל רופא שיניים מומחה?

טיפול אצל רופא שיניים מומחה קרוב לוודאי יכול להגביר את בטחון המתרפא כי הרופא המטפל בעל ידע נרחב יותר בביצוע הטיפול הקשור בהתמחותו. למרות שזאת אינה ערובה לכך.

רופא שיניים מומחה הוא רופא שיניים שעבר הכשרה מעבר ללימודי רפואת שיניים כלליים ולרוב נוהג לעסוק בעיקר בתחום המומחיות שלו וכך לצבור ניסיון רב יותר באותו התחום.

טיפול אצל רופא שיניים מומחה לרוב יקר יותר מאצל רופא שיניים רגיל. הסכומים המקובלים בשוק יכולים להגיע להפרשים של פי 2-3 לאותו הטיפול וזה בעיקר בגלל שיש מחסור ברופאים מומחים ברפואת שיניים (והם מעדיפים שמצב זה ישמר).

אז מה לגבי מומחיות ושתלים?

●        לא קיימת מומחיות בהשתלות שיניים.

●        מומחים לכירורגיית פה ולסתות או מחלות חניכיים – פריודונטים, עוברים הכשרה במהלך לימודי ההתמחות ולאחרונה גם מומחים בשיקום.

●        ישנן גם מסגרות הכשרה בהשתלות שיניים לרופאי שיניים כלליים במסגרת קורסים והשתלמויות.

●        משרד הבריאות מגדיר כי כל רופא שיניים רשאי לבצע השתלות שיניים.

 

גילוי נאות: כותב המאמר הינו רופא שיניים כללי העוסק בהשתלות שיניים

חדשות מעולם השתלים

שם:
דוא"ל:
כמה אצבעות לאדם (ידיים)?
ברישום לשירות זה הינך מאשר לקבל עדכונים בנושאי רפואה ודיוורים מהאתר

כניסת חברים